
For nogle uger siden var jeg til en konference, hvor der blev serveret æbletærter. Jeg elsker alt med æbler, både kager og mad. Men bare ikke det søde fyld, der altid er i tærterne.
Så da weekenden kom, var det tid til at gå på æblemol og lave en tærte. Bunden her er fra bogen “Tænd på tærter”, hvor jeg har tilsat grovmel, for mere smag, mere “sundhed” og mere sprødhed.
Fyldet er udfra ren smagssag. Jeg er til det syrlige, enkle og blandede. Så det blev let syrlige æbler, drysset med masser af krydderier og nødder. Istedet for det søde fyld, blev det revne æbler, som kom til at udgøre det “våde” i tærten.
Kagen bliver sød, syrlig, duftende, knasende, blød, sprød og kan spises med god samvittighed.
Og husk lige bønnerne, som jeg glemte, når bunden forbages – ellers falder siderne ned !

Ingredienser
Bund
- 75 g hvedemel
- 75 g hvid hvedemel
- 100 g smør
- 75 g flormelis
- 1 æg
Fyld
- 3-4 æbler
- 2 spsk kanel
- 1 spsk kardemomme
- 2 spsk vaniljesukker
- 40 g mandler
- 40 g hasselnødder
- 1 spsk rørsukker
Sådan gør du
- Smørret smuldret i melet og dejen æltes sammen med de øvrige ingredienser. Når dejen er samlet til en kugle, trykkes den flad og dækkes den til med en frysepose og stilles i køleskabet min. 30 min.
- Dejen skal være kold, ellers kan den ikke udrulles.
- Kom godt med mel på et rent bord og udrul dejen. Det er MEGET vigtigt at mætte dejen godt med melet, eller kan den ikke slippe bordet.
- En tærteform smøres og den udrullede dej lægges i formen. Kom et stykke bagepapir i den dej forede form, og fyld op med tørre bønner.
- Bunden forbages 15 min ved 200 grader. Derefter fjernes bønnefyldet og bagepapiret og bunden bages 10 min.
- Skær 2 æbler i tynde både – lad skrællen blive på. De 2 andre æbler rives groft.
- På den forbagte tærtebund lægges æblebådene i et enkelt lag i mønster, så hele bunden dækkes. Dernæst kommes de revne æbler over, fordel den revne masse lidt ned i mellemrummene.
- Kanel, kardemomme og vanilje sukker drysses over. Nødderne hakkes groft og kommes over tærten.
- Slut af med et drys af rørsukker.
- Tærten bages ca. 15-20 min ved 180 grader, til æblerne er bagte og nødderne er sprøde – men pas på de ikke bliver for mørke.
- Lad tærten køle til den er lun. Serveres med cremefraiche eller flødeskum.
Skriv en kommentar: