Kartoffelbrød er en god måde at få brugt overskydende kartofler og så smager det skønt. Opskrift på langtidshævet brød med kartofler her:
Kartoffelbrødet tager lidt tid, men det er det hele værd. Brødet bliver luftigt med kartoflerne, men mættende og med masser af smag.
Spis det med ost, spegepølse eller brød det som sandwich. Det er også genialt som madbrød til gryderetter, supper og grillmad.
Lad os se på et par fif til opskriften:
Kartoffelbrød 101
- Jeg bruger en rest kartofler, så jeg har ikke vandet? Ingen problem, så bruger du blot almindeligt koldt vand fra hanen.
- Kan speltmel udskiftes? Sagtens. Du kan bruge lige det grove mel, som du har lyst eller helt udelade det.
- Kan jeg bruge andet end kærnemælk? Ja, du kan bruge neutral yoghurt eller i snæver vending også mælk. Dog vil de syrnede mælkeprodukter holde brødet saftigere i længere tid.
- Kan kartoffelbrødet bages i en gryde? Jeps. Har du en støbejernsgryde, så varm den godt op i ovnen og bag brødet heri. Så bliver det endnu bedre!
- Kan der bruges en surdej? Det vil være rigtig lækkert. Udskift blot gær med surdej.
- Kan det laves til boller? Nemt. Du former blot dejen til boller og bager dem cirka 15-20 minutter afhængig af størrelse. Små kartoffelbrød er så lækre på madpakken.
- Kan det fryses? Ja.

Ingredienser
Dag 1
- 2 dl koldt kartoffelvand
- 5 g gær
- 1 tsk groft salt
- 1 tsk honning
- 140 g kogte, kolde kartofler, mosede
- 125 g groft speltmel
- 125 g hvedemel
Dag 2
- 1,5 dl kærnemælk
- 1/2 dl vand
- 1 tsk salt
- 300 g hvedemel
Opskriften fortsætter efter annoncen
Sådan gør du
Dag 1:
- Opløs gæren i kartoffelvandet og tilsæt salt og honning.
- Pres de kogte kartofler gennem en sigte og kom dem i, sammen med Speltmel og hvedemel.
- Rør det hele godt sammen til en kilstret dej og dæk skålen til med film. Hæver lunt natten over. evt i en kold ovn, da den så undgår træk.
Dag 2
- Lun kærnemælken og kom den i en stor skål med salt og 150 g hvedemel. Rør det sammen til en klistret dej. Tilsæt derefter fordejen, der hævede natten over. Skrab den over i den store kål og ælt de to deje godt sammen. Ælt lidt efter lidt ca. 150 g hvedemel i, til dejen er glat og smidig. Lad den hæve tildækket og lunt i ca. 2 timer.
- På et melstrøet bord skrabes dejen forsigtig ud, med en dejskraber. Fold dejen let sammen og kom den op i et meldrysset fad eller en hævekurv. Lad den hæve tildækket i 2 timer.
- Tænd ovnen på 250 grader, med en bageplade i. Når ovnen er varm, vippes dejen forsigtig ud på et stykke bagepapir - pas på ikke at ødelægge luften i dejen. Drys med mel.
- Bagepapiret med brødet flyttes over på den brændvarme bageplade og kommes i ovnen. Bages først 20 min ved 250 grader, derefter skrues ned til 200 grader, hvor det bager videre i ca. 15-20 min.
- Det skal være meget brunt og have en hård skorpe.
Del din mad med mig på InstagramTag @louiogbearnaisen - det bedste er at se en opskrift blive brugt af dig :-)
Det vil jeg gerne glæde min mand med ,mon det kan bages i en rugbrødsform på 2l,så skiverne bliver *høje*
Det vil du sagtens kunne 🙂
God bagelyst!
Tusind tak for svar 🤗
Super godt brød, har bagt det over de sidste 2 dage og overrasket min datter i morges, hun er nyeligt flyttet hjemmefra, med dette lækre brød og hjemmelavet hønsesalat.
Hvis du har videre udviklet det, så må du endelig sige til👍
Hej Malene,
Tak for din kommentar – skønt at høre, at du kunne bruge opskriften – lyder lækkert med hjemmelavet hønsesalat :-)
Hav en fortsat dejlig dag!